דף הבית >> חדשות >> הסטוריה בגואה
 
 
הסטוריה בגואה

 
ראיון מרתק עם הנחשון בהקמת בתי חב"ד הודו הרב נחמן נחמנסון.

בשנת תשס"א בחודש כסלו באתי בברית הנישואין עם אשתי גאולה. בתור השליח הראשי להודו רצינו מיד לאחר החתונה להמשיך בשליחות, אך מאחר ובבית חב"ד הודו ניו דלהי היו הבחורים השלוחים שניאור בלוך ויוסף יצחק פרידמן שתפעלו את המקום ביד רמה. לכן החלטנו ליסוע ולפתוח בית חב"ד הודו נוסף על המפה ב'גואה'.

בחתונה שלנו השתתפו הרבה חבר'ה שביקרו בבית חב"ד הודו בניו דלהי במשך השנים, ואני שמרתי איתם על קשר תמידי. בין האורחים היתה גם קרובת משפחה: הגברת אידה ברייזין ז"ל, וכשהיא ראתה את כל הקידוש ה' שבפעילות בהודו, את כל החבר'ה שבאו לחתונה, זה מאוד ריגש אותה, ומיד החליטה לתרום את הספר תורה שברשותה לטובת בית חב"ד הודו.

וכך הזוג הצעיר שרק נישא מצא את עצמו אורז את מיטלטליו וציוד הכרחי וכמובן את הספר תורה ליעד כיבוש חדש: בית חב"ד הודו בגואה.

נחתנו בבומביי, ומשם טסנו בטיסת המשך לגואה.

קצת על גואה

גואה, הממוקמת במערב הודו הינה המדינה הקטנה ביותר בהודו, שטחה 3,702 קמ"ר. ואוכלוסייתה מונה 1.34 מיליון תושבים. גואה התפרסמה בכל העולם בזכות חופיה הלבנים, שקיעותיה המרהיבות והמדיניות המתירנית של תושביה.

עד תחילת שנות השישים, עת זכתה לעצמאות, הייתה גואה מושבה פורטוגזית. השפעתה של פורטוגל על התרבות המקומית ניכרת עד היום. שליש מתושבי המדינה הם נוצרים קתולים, ומרבית הפסטיבלים והאירועים הנחגגים כאן, קשורים לדת הנוצרית.

גואה אמנם מפורסמת בעיקר בזכות חופי-הים שלה, הפרושים לשפתו של הים הערבי, אבל מרבית השטח בפנים-הארץ, משמש לחקלאות ומכוסה ביערות. שדות האורז ודקלי הקוקוס באזור המערבי, ואילו מטעי הבננות והאננס וכן אגוזי הקשיו מצויים באזור המזרחי, בשיפולי המורדות המערביים של הרי הגהט. כאן בחלק ההררי יותר של המדינה, גם עולם-החי עשיר במיוחד, וכך ניתן ליהנות בגואה מאתרי טבע מרשימים, ואף משמורות מעניינות. אדמיניסטרטיבית המדינה מחולקת לשניים: גואה הדרומית, וגואה הצפונית.

כיום האווירה הרגועה של גואה, האוכל המשובח ומזג האוויר הנעים הפכו אותה לאחד היעדים הפופולריים בדרום אסיה. הרבה ישראלים באים לגואה בעונת החורף שאז גואה היא כמו פלורידה..

הגענו לגואה לכפר אנג'ונה שם נמצאים רוב הישראלים. השתכנו בגאסט האוס מקומי, ויצאנו לרחובה של עיר על מנת להכיר ולראות היכן כדאי לפתוח את בית חב"ד הודו גואה.  מסתובב לו זוג חסידי ברחבי אנג'ונה שבגואה ומטבע הדברים מושך אליו הרבה זוגות עיניים. ישראלים עצרו אותנו ושמחו לקראתינו ורצו לדעת פרטים על בית חב"ד הודו החדש...

הגענו למסעדה שבעל המקום הוא ישראלי שקוראים לו גולן, הוא מיד נידב את מקום המסעדה שתהיה גם בית חב"ד. ואכן מיד החלנו לפעול: נכתבו ונתלו שלטים בעברית המזמינות את כ-ו-ל-ם לבוא לקבלת שבת שתתקיים למחרת היום.

משם ירדנו לשוק של גואה על מנת להצטייד בכלים מכלים שונים וכן בירקות ושאר הדברים שאנו זקוקים לארוחת שבת. בשוק מצאנו בעל רכב שמוכן להשכיר את רכבו, קפצנו על המציאה ושכרנו את הרכב. העמסנו את כל הציוד ונסענו למשכננו, לא לפני שעשינו עצירה על חוף הים וטבלנו את הכלים החדשים שקנינו בממי הים. זה היה מחזה מרהיב, הישראלים שנפשו על חוף הים התרגשו לראות  את החבדניקי"ם שהגיעו עד לגואה.....

 

 
הרב נחמן נחמנסון עם "טנק המבצעים" בגואה.

 
הגיע ובא יום שישי זמן הדלקת נרות, הבית חב"ד התמלא בישראלים ובישראליות שהשתוקקו לחוויה רוחנית מעין זו, הדלקת נרות שבת על ידי עשרות בנות הייתה חוויה מרגשת ומטלטלת מאוד, גם לאדישים שביננו. לאחר מכן שירי וקבלת שבת שנשמעה מעשרות פיות, המקום היה מלא עד אפס מקום.

לאחר שבת מלאה וגדושה, התחלנו להתכונן לחנוכה שקרב ובא. הרב נחמן נחמנסון הזמין אצל בעל מלאכה הודי חנוכית ענק שתעמוד בחצר בית חב"ד הודו גואה.

 
הרב נחמן נחמנסון בהדלקת נרות חנוכה בחצר בית חב"ד הודו גואה.

תלינו שלטים שמזמינים את כולם להתשתתף במסיבת חנוכה ובהדלקת נרות חנוכה. הייתה השתתפות מדהימה, הגיעו מאות חבר'ה למסיבה. בכלל בגואה כולם אוהבים 'מסיבות' לא משנה איזה מסיבה, כשיש מסיבה כולם באים!

לאחר שהות מלאת פעילות בבית חב"ד הודו בגואה נסענו לבית חב"ד הודו ניו דלהי כדי להעביר אליהם את הספר תורה.

בהגיענו לבית חב"ד הודו ניו דלהי נשלחו הזמנות לאנשי השגרירות והקנוסוליה הישראלית להכנסת ספר תורה.

התמימים השלוחים לבית חב"ד הודו ניו דלהי שניאור זלמן בלוך ויוסף יצחק פרידמן אירגנו את החופה, ותהלוכת מנגנים וכו', הייתה הכנסת ספר תורה שמחה ומרגשת שניו דלהי לא ראתה מעולם...

לאחר שהות קצרה בניו דלהי, נסענו שוב לגואה, אך בדרכנו עצרנו בבומבי למשך כשבוע כדי לחזק את הקהילה היהודית בבומביי.

ביקרנו בבתי כנסת בבומביי ובישיבה שהרב נחמן פתח בניהולו של הרב ראובן סלומון יליד בומביי שנשלח לישיבה לארץ ולאחר מכן חזר כדי להיות עם הקהילה היהודית בבומביי.

בתום העונה בסביבות חודש אדר עזבו בני הזוג נחמנסון את גואה וחזרו לארץ.
עוד נקודה בהודו שנכבשה ע"י בית חב"ד הודו.

כיום השליח בבית חב"ד הודו גואה הוא הרב גיא אפרים.

סיפורו של שליח

הרב אפרים אפרים:  "הייתי מטייל לפני 12 שנה. שירתתי ביחידה סודית בצבא, לאחר השחרור מצאתי את עצמי מסתובב בעולם. לאחר קרוב ל-4 שנים של מדיטציות, יוגות, וטיולים במזרח שבמהלכם התוודעתי לחב"ד, והחלטתי לבדוק את היהדות מקרוב. "עברו שנים, הקמתי בית בישראל עם רעייתי מיה. כמובן כמו כל זוג חבד"י גם אנו חיפשנו מקום לשליחות, והנה קבלנו הצעה ליסוע לבית חב"ד הודו גואה.
"
אני ורעייתי החלטנו לבדוק את המקום, ויצאנו לבית חב"ד הודו גואה עם שלושת ילדינו.  מיד בבואנו לכפר אנג'ונה התחלנו בפעילות. הפעילות החלה לפרוח בצעדי ענק. היום פועל במקום גן ילדים פעיל בו לומדים כיום כ-35 ילדים, בניהם של תושבים יהודים ישראלים שחיים במקום. בשבת שקטה בבית חב"ד הודו, מתארחים למעלה מ-100 מטיילים ישראלים, כאשר גם בימות החול משמש המקום כמוקד עלייה לרגל.

"יש לנו הרבה תוכניות לעתיד, היינו רוצים מאוד להקים כאן קמפוס גדול שיכיל בתוכו את כל המצטרך: גן ילדים, מקווה, בית חב"ד מרווח, מסעדה, מכון סמיכה ובית ומגורים עבורנו. וכמובן לעשות ככל שביכולתנו בכדי להביא לרבי הרבה נחת רוח ואת הגאולה האמיתית והשלמה ותיכף ומיד ממש".